Save the date 1 maart 2018/ochtend

Nieuwsbericht

Save the date 1 maart 2018/ochtend

01 februari 2018

Gedeputeerde Mackus en Geurts nodigen u graag uit om op 1 maart tijdens de Manifestatie ‘Landschap in het hart van de samenleving’ uw dromen voor het landschap van Limburg te delen en samen de richting voor samenwerking en het GrensparkLimburg te bepalen.  Noteer de datum alvast in uw agenda, de definitieve uitnodiging en de aanmeldingsprocedure met het programma volgt spoedig.

Onze provincie bezit prachtige landschappen, historische steden en dorpen, rijke tradities en een fameuze gastronomie. Deze kwaliteiten zijn echter niet vanzelfsprekend. Er spelen een groot aantal ontwikkelingen en transities in de samenleving die deze kwaliteiten bij een te smalle benadering onder druk kunnen zetten. Denk aan de energietransitie, water- en klimaatopgaven en ontwikkelingen in de landbouw. Er wordt in Limburg al  samengewerkt om ons landschap te beschermen en te versterken. Zo werken de 3 nationale parken De Groote Peel, De Maasduinen, De Meinweg en het Nationaal Landschap Zuid-Limburg vanaf 2016 samen onder de noemer GrensparkLimburg. Deelname aan de landelijke verkiezing ‘Mooiste natuurgebied van Nederland’ in dat jaar is hiervan een sprekend voorbeeld. Meer samenwerking en vermaatschappelijking zijn hierbij de kernwoorden. Ook in het RivierPark Maasvallei, GrensPark Kempen-Broek, Grenspark Maas-Swalm-Nette en het Drielandenpark werpt grensoverschrijdende samenwerking zijn vruchten af.

De vraag is hoe we samen vanuit een brede coalitie van het GrensparkLimburg met de parken, gemeenten, stakeholders en ondernemers ons landschap agenderen en koppelen aan de belangrijkste ontwikkelingen en transities. Hoe kunnen we de grenzen verder verleggen en samen tot ‘hefboomprojecten’ en een programma komen? Het Landschapsfonds Limburg is een voorbeeld van een dergelijk hefboomproject.

Tijdens deze manifestatie wordt ook het programma Nationaal Landschap Zuid-Limburg feestelijk gepresenteerd. Deze succesvolle regionale samenwerking in Zuid-Limburg biedt volop inspiratie voor samenwerking in heel Limburg en het GrensparkLimburg.    

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website